Στοιχεία βιβλίου

 • Ημ. έκδοσης : 11/08/2008
 • Σελίδες : 160
 • ISBN : 978-960-453-458-6
 • Μορφή eBook : EPUB
 • Για ηλικίες : 18+
 • Μετάφραση : ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΔΡΑΧΤΑΣ

Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟΥ DAWKINS

ΑΛΙΣΤΕΡ ΜΑΚΓΚΡΑΘ


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας Ρίτσαρντ Ντόκινς γράφει στο "Η περί Θεού αυταπάτη": "Εάν αυτό το βιβλίο λειτουργήσει έτσι όπως θέλω, οι θρησκευόμενοι αναγνώστες που θα το πιάσουν στα χέρια τους θα πρέπει να γίνουν αθεϊστές αμέσως μόλις το κλείσουν". Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πυροδοτήσει παθιασμένες αντιπαραθέσεις και έχει προκαλέσει αρκετή σύγχυση. Ο Άλιστερ ΜακΓκράθ, άθεος κάποτε ο ίδιος και κορυφαίος χριστιανός θεολόγος πλέον σήμερα, αναρωτιέται πώς δυο άνθρωποι που έχουν στοχαστεί επί μακρόν πάνω στον ίδιο ουσιαστικά κόσμο είναι δυνατόν να έχουν φτάσει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τον Θεό. Ο ΜακΓκράθ υποβάλλει σε αυστηρό έλεγχο την εκ μέρους του Ντόκινς κριτική της πίστεως, απαντώντας σε ερωτήματα όπως: Είναι η πίστη διανοητική ανοησία; Βρίσκονται η επιστήμη και η θρησκεία σε πόλεμο μέχρις εσχάτων; Μπορούν οι απαρχές του Χριστιανισμού να εξηγηθούν επιστημονικά; Το συγκεκριμένο βιβλίο θα γίνει ευμενώς δεκτό από όσους αναζητούν μια έγκυρη εκτίμηση για το "Η περί Θεού αυταπάτη" και τα πολλά ζητήματα που εγείρει, συμπεριλαμβανομένης, πάνω απ'' όλα, της σημασίας που έχει η πίστη.
 
ΑΛΙΣΤΕΡ ΜΑΚΓΚΡΑΘ

ΑΛΙΣΤΕΡ ΜΑΚΓΚΡΑΘ

Ο ΑΛΙΣΤΕΡ ΜΑΚΓΚΡΑΘ γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και ζει στην Οξφόρδη. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια έκανε εκτενή μεταπτυχιακή έρευνα στη μοριακή βιοφυσική, ακολουθώντας παράλληλα και σπουδές στη θεολογία. Σήμερα είναι καθηγητής ιστορικής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει γράψει πολλά βιβλία, ενώ είναι σύμβουλος έκδοσης του Christianity Today και υπεύθυνος έκδοσης του The Thematic NIV Study Bible. Στα συγγράμματά του αλλά και στις ομιλίες του προωθεί την "επιστημονική θεολογία" και αντικρούει τον αθεϊσμό, αν και ο ίδιος ήταν στο παρελθόν αθεϊστής.


Άλλα βιβλία του/της συγγραφέα/ως
 • Όουεν Γκίνγκεριχ, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
  5.00 στα 5

  Το ουτοπικό όραμα του Ρίτσαρντ Ντόκινς για έναν κόσμο χωρίς θρησκεία πλήττεται επιδέξια από την ενημερωμένη επιχειρηματολογία του ΜακΓκράθ. Ο οξφορδιανός συνάδελφός του αποκαλύπτει τα χάσματα, τις ασυνέπειες και την απίστευτη επιφανειακότητα των επιχειρημάτων του Ντόκινς.

 • Φράνσις Κόλινς, πρόεδρος του Προγράμματος για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα
  5.00 στα 5

  Πραγματευόμενος τα συμπεράσματα του “Η περί Θεού αυταπάτη” βήμα προς βήμα και με την αποστομωτική επιχειρηματολογία του μοριακού βιολόγου που έγινε θεολόγος, ο Άλιστερ ΜακΓκράθ αποσαθρώνει την άποψη ότι η επιστήμη οφείλει να οδηγεί στον αθεϊσμό, ενώ παράλληλα καταδεικνύει ότι ο Ντόκινς έχει εγκαταλείψει την πολυαγαπημένη του ορθολογικότητα για να εναγκαλιστεί ένα οργισμένο μανιφέστο δογματικού αθεϊστικού φονταμενταλισμού.